εικόνα: thebritishbirds.com
Διαβάζουμε το λαϊκό παραμύθι της σουσουράδας, το οποίο βρήκαμε στο διαδίκτυο εικονογραφημένο από παιδιά:
εικόνα: 1.bp.blogspot.com
Συζητάμε για τη διαδικασία παρασκευής του ψωμιού.
Από το παραμύθι διαπιστώνουμε ότι
για να φτιάξουμε ψωμί χρειαζόμαστε αλεύρι
και για να φτιάξουμε αλεύρι χρειαζόμαστε σιτάρι.
Στο διαδίκτυο βρίσκουμε πολλές εικόνες.
Διαπιστώνουμε ότι τα παλιά χρόνια ήταν διαφορετική η διαδικασία από τη σπορά του σιταριού ως την άλεσή του.
Στις μέρες μας, μόλις το σιτάρι είναι έτοιμο για να μαζευτεί, να θεριστεί, αναλαμβάνουν οι θεριστικές μηχανές. Αυτές οι μηχανές θερίζουν και αλωνίζουν, δηλαδή ξεχωρίζουν τον καρπό από το χόρτο.
Στη συνέχεια το σιτάρι πηγαίνει στο εργοστάσιο όπου αναλαμβάνουν πολύπλοκες μηχανές να το κάνουν αλεύρι.
εικόνα: img.tootoo.com/
Τα παλιά χρόνια όμως η δουλειά ήταν πολύ πιο κοπιαστική.
Τον Ιούνιο, το Θεριστή, οι άνθρωποι έπαιρναν τα δρεπάνια τους και έκοβαν τα φυτά.
εικόνες: konroroes.pblogs.gr
Τα έδεναν σε δεμάτια και τα συγκέντρωναν κοντά στο αλώνι όπου έφτιαχναν μεγάλους σωρούς, τις θημωνιές.
εικόνα: konroroes.pblogs.gr
Εικόνες για το θερισμό στην ιστοσελίδα: afiervmata.blogspot.gr/
Τον Ιούλιο μήνα, τον Αλωνάρη, άρχιζε το αλώνισμα.
εικόνα: www.explorecrete.com
εικόνα: konroroes.pblogs.gr
Εικόνες για το αλώνισμα βρήκαμε στην ιστοσελίδα: http://konroroes.pblogs.gr/2009/06/thema-12on-to-alwnisma-meros-a.html
Ακολουθούσε το λίχνισμα: Όταν φυσούσε αέρας, με τα δικράνια πετούσαν τα σπασμένα στάχυα ψηλά. Ο αέρας παρέσερνε τα χόρτα πιο πέρα, ενώ ο καρπός, το σιτάρι, έπεφτε και συγκεντρωνόταν κάτω.
εικόνα: papageorgopoulos.blogspot.gr
εικόνα: 1.bp.blogspot.com
Στο τέλος έπρεπε να γίνει και το κοσκίνισμα ώστε ο καρπός να βγει εντελώς καθαρός.
εικόνα: gym-kallim.chi.sch.gr
Πληροφορίες για το θερισμό και το αλώνισμα βρήκαμε στην ιστοσελίδα: http://giornofelice.blogspot.gr/2008_11_01_archive.html
ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ ΣΤΟ ΑΛΕΥΡΙ
εικόνα: dime2.files.wordpress.com
εικόνα: www.windmillbellavista.gr
εικόνα: users.sch.gr
Ο μυλωνάς, αυτός που είχε το μύλο, όταν φυσούσε δυνατά και γυρνούσαν τα πανιά του μύλου, μπορούσε να αλέθει το σιτάρι και να βγάζει αλεύρι.
Γέροντας μυλωνάς / © I.A. Daglis
εικόνα: 1.bp.blogspot.com
Για να αλέσουν μια μικρή ποσότητα σιταριού χρησιμοποιούσαν το χειρόμυλο. Ο χειρόμυλος αποτελείται από 2 πέτρες. Στη μέση έχει μια τρύπα όπου έριχναν το σιτάρι. Με την ξύλινη λαβή γυρνούσαν την πάνω πέτρα γύρω γύρω και το σιτάρι τριβόταν και γινόταν αλεύρι.
εικόνα: 1.bp.blogspot.com
εικόνα: autoclipart.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου