Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013

Η ΣΟΥΣΟΥΡΑΔΑ ΚΑΙ Η ΟΥΡΑ ΤΗΣ


εικόνα: thebritishbirds.com

Διαβάζουμε το λαϊκό παραμύθι της σουσουράδας, το οποίο βρήκαμε στο διαδίκτυο εικονογραφημένο από παιδιά:


Mixbook - Create Beautiful Photo Books and Scrapbooks! | Start your own Photo Books | Create custom Christmas Cards




εικόνα: 1.bp.blogspot.com


Συζητάμε για τη διαδικασία παρασκευής του ψωμιού. 


Από το παραμύθι διαπιστώνουμε ότι 
για να φτιάξουμε ψωμί χρειαζόμαστε αλεύρι 
και για να φτιάξουμε αλεύρι χρειαζόμαστε σιτάρι.





Στο διαδίκτυο βρίσκουμε πολλές εικόνες.


Διαπιστώνουμε ότι τα παλιά χρόνια ήταν διαφορετική η διαδικασία από τη σπορά του σιταριού ως την άλεσή του.
Στις μέρες μας, μόλις το σιτάρι είναι έτοιμο για να μαζευτεί, να θεριστεί, αναλαμβάνουν οι θεριστικές μηχανές. Αυτές οι μηχανές θερίζουν και αλωνίζουν, δηλαδή ξεχωρίζουν τον καρπό από το χόρτο.




Στη συνέχεια το σιτάρι πηγαίνει στο εργοστάσιο όπου αναλαμβάνουν πολύπλοκες μηχανές να το κάνουν αλεύρι.



εικόνα: img.tootoo.com/


Τα παλιά χρόνια όμως η δουλειά ήταν πολύ πιο κοπιαστική.

Τον Ιούνιο, το Θεριστή, οι άνθρωποι έπαιρναν τα δρεπάνια τους και έκοβαν τα φυτά. 



εικόνες: konroroes.pblogs.gr



Τα έδεναν σε δεμάτια και τα συγκέντρωναν κοντά στο αλώνι όπου έφτιαχναν μεγάλους σωρούς, τις θημωνιές.

εικόνα: konroroes.pblogs.gr


Εικόνες για το θερισμό στην ιστοσελίδα: afiervmata.blogspot.gr/ 

Τον Ιούλιο μήνα, τον Αλωνάρη, άρχιζε το αλώνισμα.


εικόνα: www.explorecrete.com




εικόνα: konroroes.pblogs.gr

Εικόνες για το αλώνισμα βρήκαμε στην ιστοσελίδα: http://konroroes.pblogs.gr/2009/06/thema-12on-to-alwnisma-meros-a.html 

Ακολουθούσε το λίχνισμα: Όταν φυσούσε αέρας, με τα δικράνια πετούσαν τα σπασμένα στάχυα ψηλά. Ο αέρας παρέσερνε τα χόρτα πιο πέρα, ενώ ο καρπός, το σιτάρι, έπεφτε και συγκεντρωνόταν κάτω. 






εικόνα: 1.bp.blogspot.com
Στο τέλος έπρεπε να γίνει και το κοσκίνισμα ώστε ο καρπός να βγει εντελώς καθαρός.



εικόνα: gym-kallim.chi.sch.gr


Πληροφορίες για το θερισμό και το αλώνισμα βρήκαμε στην ιστοσελίδα: http://giornofelice.blogspot.gr/2008_11_01_archive.html




ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ ΣΤΟ ΑΛΕΥΡΙ

Για να γίνει το σιτάρι αλεύρι, χρησιμοποιούσαν τους ανεμόμυλους.


 εικόνα: dime2.files.wordpress.com 






εικόνα: users.sch.gr

Ο μυλωνάς, αυτός που είχε το μύλο, όταν φυσούσε δυνατά και γυρνούσαν τα πανιά του μύλου, μπορούσε να αλέθει το σιτάρι και να βγάζει αλεύρι.

Γέροντας μυλωνάς / © I.A. Daglis

εικόνα: 1.bp.blogspot.com

Για να αλέσουν μια μικρή ποσότητα σιταριού χρησιμοποιούσαν το χειρόμυλο. Ο χειρόμυλος αποτελείται από 2 πέτρες. Στη μέση έχει μια τρύπα όπου έριχναν το σιτάρι. Με την ξύλινη λαβή γυρνούσαν την πάνω πέτρα γύρω γύρω και το σιτάρι τριβόταν και γινόταν αλεύρι.

εικόνα: 1.bp.blogspot.com




εικόνα: autoclipart.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου