Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΞΑΝΘΙΑ;

Σήμερα θα ήθελα να καταγράψω κάποιο προβληματισμό μου, που μου δημιουργήθηκε μετά την ενασχόλησή μας με το βιβλίο της κυρα Δημοκρατίας.

Βλέπω ότι γίνεται ένας συσχετισμός του έγχρωμου και του όμορφου με τη δημοκρατία ενώ το μαύρο και το μελαχρινό με το κακό και τη δικτατορία.

Αυτός ο συσχετισμός έχει αρχίσει χρόνια πριν, με αυτόν έχουμε γαλουχηθεί μέσα από κόμικ και κινούμενα σχέδια.

Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να προσέχουμε περισσότερο, γιατί είναι εύκολο να πέσουμε σε παγίδες (βάζω τον εαυτό μου πρώτο σε αυτό).

Στην παρακάτω ιστοσελίδα θα βρείτε ένα κοινωνικό πείραμα που με άφησε έκπληκτη και γι' αυτό θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας:






Ίσως είναι καλύτερο να βάζουμε όμοια πρόσωπα ή σύμβολα για τις 2 αντίθετες έννοιες και να δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά να αποφασίζουν με βάση τον χαρακτήρα των συμβόλων αυτών και των ιδεών που πρεσβεύουν....

Έτσι κι αλλιώς, το "κακό" έχει πάντα πρόσωπο γλυκό....




6 σχόλια:

  1. ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ! ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΠΕΦΤΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ! ΑΚΟΥ ΚΙ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΥ ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ: Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΡΙΓΩΝΟΥ, ΤΗΣ ΖΑΡΑΜΠΟΥΚΑ. ΔΕΣ ΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΗΛΥΚΩΝ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΣΥΝΑΙΣΘΗΤΑ ΕΠΕΣΕ ΣΤΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ.
    ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΑΝ ΚΙ ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΣΙΓΚΛΑΝΕ ΣΑΝ ΤΗΝ ΑΛΟΓΟΜΥΓΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΙ "ΞΥΠΝΑΜΕ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΥΜΕΝΟ ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΗ ΜΑΣ! ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λοιπόν είσαι στο μυαλό μου και στην ψυχή μου!!!!!!Αυτό ακριβώς σκέφτηκα κι εγώ όταν φέτος αγόρασα και διάβασα το βιβλίο στα παιδιά!!!!Μάλιστα τους το επισήμανα ότι είναι εντελώς τυχαίο αυτό το πράγμα και ότι θα μπορούσε να ήταν το αντίθετο...Συμφωνώ απόλυτα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ με την Μαρία απόλυτα, σωστή επισήμανση, πόσο γουστάρω που υπάρχουν συνάδελφοι σαν εσάς που έχουν αντιληφθεί οτι στα μικρά υπάρχουν οι μεγαλύτερες παγίδες. Αν και δεν έχω τόσο χρόνο για blogοτσαρκες πλέον, μερικές φορές δεν έχω χρόνο ούτε το δικό μου blog να ενημερώσω, το "σπίτι" σου είναι από τα πρώτα που θα επισκεφτώ.
    Το 'χεις! Καλή συνέχεια;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχεις απόλυτο δίκιο. Καλό είναι λοιπόν όταν διαβάζουμε τέτοια βιβλία να μην επιμένουμε στην πιστή αναπαράσταση των ηρώων τονίζοντας το χρώμα των μαλλιών ή τα εξωτερικά χαρακτηριστικά αλλά πώς τους φαντάζεται το παιδί. Όπως και να αποφεύγουμε ομαδοποιήσεις με βάση τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του κάθε ήρωα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή