Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΡΑΜΥΘΙ : Η ΚΥΡΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ένα παραμύθι επίκαιρο είναι 

Η ΚΥΡΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα:http://effiekyr.wordpress.com/ :

Με πολύ απλό τρόπο το παραμύθι αυτό δίνει στα παιδιά να καταλάβουν την έννοια της “Δημοκρατίας” και την έννοια της “Δικτατορίας“.
Λίγα λόγια για το παραμύθι……
…..Η κυρά Δημοκρατία γελαστή, δίκαιη, πονόψυχη και “δημοκρατική” είναι η ψυχή ενός μικρού χωριού. Όλοι την αγαπούν και όλοι χαίρονται να την έχουν αρχηγό. Η κυρία Ρία η Δικτατορία, όμως που θέλει να είναι εκείνη αρχηγός μαζεύει 21 φύλακες και ένα βράδυ αρπάζει και φυλακίζει την κυρά Δημοκρατία……Την επόμενη μέρα θέτει τους δικούς της γνωστούς κανόνες στο μικρό χωριό και τα βάσανα των κατοίκων αρχίζουν….Σιγά – σιγά όλοι αρχίζουν να ξεχνούν την κυρά  Δημοκρατία ώσπου μια μέρα ένα παιδί θυμάται το τραγούδι της…….και ως δια μαγείας από στόμα σε στόμα όλοι ξεσηκώνονται. Την κρίσιμη στιγμή που η Ρία η Δικτατορία διατάζει τους φύλακές της να επιτεθούν στο πλήθος εκείνοι αρνούνται να χτυπήσουν τους συγχωριανούς τους.  Αντίθετα – ενώνονται με το πλήθος και όλοι μαζί διώχνουν τη Δικτατορία ( που φεύγει για άλλο χωριό ). Ελευθερώνουν τη Δημοκρατία και στήνουν “τρελό χορό”…..


Το διαβάζουμε, συζητάμε τους προβληματισμούς μας, το δραματοποιούμε, ζωγραφίζουμε τη Δημοκρατία.





Από τη λέξη "Δημοκρατία" γνωρίζουμε το γράμμα Δ.

Το γράφουμε στον πίνακα, το πλάθουμε με πλαστελίνη, το φτιάχνουμε με ξυλάκια...






Βρίσκουμε λέξεις από Δ

Παίζουμε παιχνίδια με καρτέλες εικόνων από Δ.

Φτιάχνουμε μια ιστορία χρησιμοποιώντας τις λέξεις που βρήκαμε και τις καρτέλες, την εικονογραφούμε και τη δένουμε σε βιβλίο.

Ο τίτλος του είναι:
ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ











Τέλος μεταφέρουμε τη γνώση μας στο χαρτί:













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου